WERK

Recht op werk

Voor het recht om te werken geldt het volgende:

Vanaf je 13e mag je licht werk doen zoals het lopen van een folderwijk of ergens bij helpen. Vanaf 15 jaar mag je wat zwaarder werk verrichten, zoals vakkenvullen of de avondkracht bezorgen. Je ouders moeten dit wel goed vinden.

Ben jij 16 jaar of ouder, dan mag je werken als een volwassene, maar nog geen nachtwerk verrichten. Vanaf 16 jaar mag je zelf beslissen waar je wilt werken. Ouders hoeven vanaf 16 jaar geen toestemming meer te geven als je ergens wil werken. Als je 18 jaar bent mag je zelf beslissingen nemen. Dit betekent dat je dan ook verantwoordelijk bent voor al je beslissingen.

 

Te weinig salaris ontvangen

In een arbeidsovereenkomst wordt afgesproken hoe de werkgever jouw loon betaald. Als je werkgever zijn afspraak niet nakomt door jouw salaris niet te betalen, dan kan je je werkgever een loonvordering sturen. Dat doe je door de werkgever een brief te schrijven en daarin zeg je dat de werkgever jouw loon moet betalen. Als je werkgever daarna nog niet wil betalen, dan kan het zo zijn dat hij nog meer geld aan jou moet betalen. Wij kunnen je helpen bij het schrijven van zo’n brief.

 

Ontslag

Ontslagen worden betekent dat je baas zegt dat je niet meer voor hem of haar hoeft komen te werken. Dat mag een werkgever niet zomaar doen. Daar moet een goede reden voor zijn.

Ontslag op staande voet

Als er een ‘dringende’ reden is en je per direct niet meer terug hoeft te komen noem je dit: “Ontslag op staande voet.” Er moet dan sprake zijn van een dringende reden en je werkgever moet het ook als een dringende reden ervaren. Bijvoorbeeld: je werkt bij een supermarkt en je hebt geld uit de kassa gestolen. Dat is in dit geval een dringende reden, want het geld in de kassa is niet van jou.

Vervolgens moet de werkgever meteen na het ontdekken van de gedraging aangeven dat je bent ontslagen en ook vertellen waarom. Dus in dit geval zal de werkgever zeggen: “ik zag op de camerabeelden dat je hebt gestolen, je bent ontslagen!”

Als je werkgever het bovenstaande niet goed doet, dan ben je niet ontslagen. Als er geen dringende reden is, omdat je bijvoorbeeld helemaal niet hebt gestolen, dan ben je niet ontslagen. Als de werkgever weet dat je het gedaan hebt, maar je pas na een maand ontslaat, dan is je werkgever te laat en ben je ook niet ontslagen. Dat geldt ook als er geen reden gegeven wordt. Toch is elk verhaal weer anders en kijken wij graag naar de zaak om je een advies te geven.

Ontslag met wederzijds goedvinden

Ontslag met wederzijds goedvinden betekent dat jij en je werkgever samen vinden dat ontslag de beste optie is. Je ondertekent samen met je werkgever een contract. Deze overeenkomst is alleen geldig als deze schriftelijk is aangegaan. Jij hebt het recht om de overeenkomst binnen 14 dagen na totstandkoming van de overeenkomst te verbreken. Dit doe je door een schriftelijke verklaring aan de werkgever te sturen. In de verklaring hoef je geen redenen te geven waarom je de overeenkomst verbreekt. Mocht deze termijn niet zijn vermeld door je werkgever, dan wordt de termijn verlengd naar 3 weken.

Opzegtermijn & proeftijd

Als je ontslagen wordt heeft je baas een periode waarmee hij rekening moet houden, dit is de opzegtermijn. Alleen in je proeftijd mag jouw baas je zonder reden en per direct ontslaan. Een proeftijd is meestal een periode van 1 maand, soms 2, waarin je baas en ook jijzelf kan kijken of het werk en/ of het team jou ligt. Binnen deze termijn mag jij dus zelf ook stoppen omdat je bijvoorbeeld het werk niet leuk vindt. Bedenk wel dat het verstandig is om altijd eerst met je baas hierover te praten, wie weet wat er geregeld kan worden!

Als je wordt ontslagen, vraagt jouw baas je om je handtekening te zetten. Teken nooit zomaar! Laat altijd iemand anders er ook naar kijken. Wij kunnen je hierbij altijd helpen!

Heb je hier vragen over? Neem dan contact met ons op!

Rechtsgebieden

Je mag werken vanaf 13 jaar

Mijn eerste baan

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Phasellus fringilla aliquam ullamcorper. Aliquam elit ipsum, tincidunt mattis nunc id, placerat lacinia sem. In hendrerit lectus leo. Sed facilisis ornare nisi, eu congue justo congue nec.

Benji